dimecres, 15 de maig del 2013

QUÈ ÉS UN TUTOR?


Primer de tot, quan parlem de tutor, també parlem de la seva docència en el sentit en que també ha de ser un bon mestre/a. D’aquesta manera, segons el meu punt de vista, Els tutors/es, mestres/as tenen, com a funció primordial, guiar i orientar als alumnes, sense influenciar tant en el desenvolupament.

Així, el tutor/a (i mestre/a) ocupa, de certa manera, el lloc d’un adult acompanyant i amic, amb ganes de transmetre seguretat, confiança i afecte; ganes d’ajudar al infant, d’elogiar i valorar, d’exercir autoritat quan cal, etc. Tot això per tant d’afavorir un ambient de classe agradable, acollidor i de benestar.

Ara, parlem de la tasca de tutor. Considero la figura del tutor com una persona que sap com transmetre coneixements i valors, adaptant les seves activitats (metodologia d’ensenyament i aprenentatge) a les capacitats, necessitats i interessos dels alumnes. A més a més, és una persona que ha de saber comunicar i relacionar-se amb les famílies, creant uns vincles afectius entre tots (infants, famílies, escola).

D’aquesta manera, podem dir que el tutor és una figura de referència respecte a les famílies, als alumnes i a l’escola. Per tant, ha de ser una persona comprensiva, amb mentalitat oberta, flexible,bon observador, ferm, confiable, amable, hàbil per suggerir sense imposar i sobretot assertiu.

A més a més, crec que les principals funcions i accions que ha de portar a terme el tutor a educació primària són:


  • Establir vincles amb l’infant i les famílies.
  • Saber escoltar i donar consells sense jutjar.
  • Proporcionar un clima d’aula de respecte i confiança.
  • Adapatar la seva metodologia d’ensenyança i aprenentatge a les característiques de l’alumnat.




PLA D’ACCIÓ TUTORIAL


El pla d’acció tutorial (PAT) és el document on es recullen totes les intervencions que els/les tutors/es i el professorat del centre hauran de realitzar respecte de la tutoria.

D’aquesta manera, reflecteix les activitats sistematitzades i seqüenciades de la intervenció tutorial dirigida a una persona, a un grup classe i/o al col·lectiu d’alumnes de l’escola, des de una perspectiva sistèmica (alumne, família i escola) amb la finalitat de cobrir les necessitats educatives (aprendre a aprendre, aprendre a ser i aprendre a conviure) i optimitzar, així, el procés formatiu.


Per tant, aquest conjunt d'activitats es porta a terme en el centre amb l’objectiu d’aconseguir una acollida de l'alumne/a adequada; i fomentar l'orientació personalitzada dels/les alumnes, fonamentalment, en els àmbits curricular i professional, i la integració de l'alumnat en la vida educativa del centre.

L'acció tutorial l'exerceix de forma compartida tot el professorat, atès que l'activitat docent implica, a més de la impartició dels ensenyaments propis de l'àrea, el seguiment i l'orientació del procés d'aprenentatge dels alumnes i l'adaptació dels ensenyaments a la diversitat de necessitats educatives que es presenten. 

L’ACCIÓ TUTORIAL A EDUCACIÓ PRIMÀRIA


La meva primera definició de l’acció tutorial va ser:

És aprendre a organitzar i elaborar un pla d’acció tutorial, adquirir coneixements i habilitats per ser bon docent (tutor), tenir estratègies i recursos per comunicar amb les famílies, amb la finalitat de poder resoldre els possibles problemes i conflictes.

A més, el primer dia, el professor ens va demanar que volíem aprendre en aquesta assignatura i les respostes més interessants van ser les següents:

- Aprendre a perdre la por a parlar en públic
- Impartir classes d’una manera dinàmica
- Resoldre problemes i compartir idees
- Resolució de conflictes a l’aula: estratègies i conflictes
- Habilitats socials per resoldre conflictes
- Relacions mestre – família. Estratègies de bona comunicació
- Treball compartit família – escola, estratègies per millorar
- Aprendre a interactuar amb les famílies
- Desenvolupar correctament una sessió
- Saber trobar eines i recursos per a una bona comunicació i relació amb les famílies
- Saber organitzar les reunions de tutoria
- Estratègies per dur a terme classes dinàmiques i motivadores
- Saber quines són les obligacions d’un tutor o tutora
- El clima d’aula, com crear un bon ambient
- Tècniques per a ser un bon tutor (estar en pau en si mateix)

Després de unes quantes sessions, és podria ampliar i/o perfeccionar aquesta definició, dient que gràcies a l’acció tutorial, el centre educatiu porta aconseguir una estreta relació entre el mestre/a (tutor) amb els alumnes i la seva família, entre grups d’alumnes o entre diversos mestres/as de un grup-classe. D’aquesta forma, resulta possible assegurar una relació coordinada i cooperativa entre les activitats desenvolupades pel professorat que les porta a terme, amb les famílies i l’entorn de l’alumnat.

dimarts, 14 de maig del 2013

PUNT DE PARTIDA



Quan vaig arribar a Espanya, vaig treballar de “Au Pair” en la ciutat de Sant Cugat i un any després vaig conèixer a un noi pel qual vaig decidir quedar-me. De seguida, vaig haver de trobar feina. En aquest moment, tenia uns 20 anys i només parlava o xampurrejava castellà.  Per tant, vaig haver de posposar els meus estudis per necessitats econòmiques. Pel que fa als estudis, vaig fer el batxillerat (Lletres) a França, fa uns quants anys, i fa poc vaig estudiar un Cicle Formatiu d'Educació Infantil a Catalunya. Avui dia, fa uns 7 anys que estic vivint a Badalona, i per fi he pogut accedir a la universitat de Barcelona per fer el Magisteri d’Educació Primària.

El motiu pel qual vaig decidir cursar aquesta carrera, és que per mi, ser mestra és tenir la oportunitat de poder transmetre coneixements i valors a futurs ciutadans, participant al seu desenvolupament integarl (cognitiu, motor i moral). D’aquesta manera, considero ser una de les feines més satisfactòria, gratificant i molt enriquidora.



El curs del riu que reflecteix el meu aprenentatge a través de moment de la meva vida que em semblen més significatius: